Nyheder

14. juli 2014

Sommerlejren blev et hit

Peer Fribo har skrevet om sine oplevelser på sommerlejren.

Vejret var som en god dansk sommer skal være: Varmt og fugtigt blandet med småregn og en enkelt tordenbyge, men mest sol og dejlige cumulusskyer. Vi blev tilgodeset med rigtig meget dejligt flyvevejr, og alle - næsten alle - fik fløjet i den jyske termik, der ind imellem fik de sjællandske variometre til at gå amok og udsende bip-bip lyde vi ikke tidligere havde hørt. Kastede man lige et blik på variometret stod nålen i bund på plus siden. Det var flyvevejr.

Vejret var temmelig utraditionelt, idet lavtrykkene kom sydøst fra, tog en kurve op over rigets sydlige kanter og forsvandt sydvest på. Den slags vejr er noget rod. Lavtryk skal komme fra vest, gå lidt nord om Danmark og derefter tage til Sverige, så vi kunne flyve på en bagkant af koldfronten. Sådan! Men nej. Slæbepiloten Jan gav os hver morgen en glimrende vejrbriefing, men også han var forbeholden overfor vejret den følgende dag.

Sommerlejr arrangørerne Bo René og Susanne godt assisteret af Bos kæreste Sanne (han burde snarest gifte sig med hende), sørgede for at alt var tilrettelagt så langt som den slags nu kan tilrettelægges. Der sker altid noget henad vejen som ikke kan forudses. De havde overtalt Bo Bram og Birgit til at stå for morgenmad og frokost, og når vi alle 22 sad bænket om morgenbordet i Arnborg hytten og gumlede perfekte blødkogte æg, nybagt franskbrød, frisklavet kaffe, juice og alle slags pålæg, så kunne vi høre egernet rende på taget. Det var som en andagt - men det har Bo Bram jo også god forstand på. Desværre skulle Bo B. tilbage til arbejdet med andagter og den slags, så hans og Birgits tjans blev overtaget af Peer og Peter I. Og de holdt stilen - næsten. For kunsten at lave 22 perfekt blødkogte æg på samme tid skal lige læres.

Stor tak til Bo B., Birgit, Peer og Peter I. for at holde os mere end i live hver morgen. Og frokosten sørgede de også for.

Og også stor tak til Jørgen Hansen for at holde Arnborg spillet kørende. Vi har nu igennem 3 sommerlejre haft vores hyr med dette spil, som burde være pakket i mølpose for lang tid siden. Det er ikke et spil som er Danmarks Svæveflyvecenter værdigt. Men Jørgen har hvert år reddet lejren ved at holde spillet kørende.

Hvad fik vi så ellers tiden til at gå med? Nå - jo, udover at vi fik rigeligt at spise både morgen, middag og aften, så fik vi fløjet. Lidt statistik:

Det varme vejr fik lokket "drengene", Kenneth, Matti, Peter I. Bo S., Victor og Christian til at tage en dukkert i badesøen på den anden side af vejen. Desværre mistede Bo S. sine briller, så han ikke kunne flyve bagefter. Men i stedet hjalp han til, hvor der var behov.

Bent Byskov fik arrangeret et studiebesøg hos Flyvevåbnets Flyveskole (FLSK), hvor vi fik en fremragende indførsel i uddannelsen til pilot i RDAF. Her lærer man selvfølgelig aspiranterne at flyve, men det er en biting set i det store perspektiv, da FLSK ikke alene skal udvælge egnede personer til et liv som pilot i Flyvevåbnet men også som fremtidige ledere. Som FLSK siger, så skal de nok lære aspiranterne at flyve, alle kan lære at flyve, men det er alle de andre kvaliteter, som også skal være på plads før personen bliver udvalgt. Og FLSK er grundige, meget grundige. Beståelses procenten er ikke høj!

En svæveflyve pilot, som optages på skolen har selvfølgelig lært at flyve inden, og han eller hun vil kunne gå solo efter et færre antal timer, men efter solo udjævner det sig. Men en svæveflyvepilot vil altid have fornemmelsen for at svæve, selvom glidetallet på maskinen med motor der flyves i er som et flygel fra femte sal.

Besøget omfattede også en rundvisning i hangaren, hvor vi måtte klappe en T17 og sidde lidt i den og drømme. Vores formidable guide, JON, fik hjælp af nogle gode repræsentanter for de kommende piloter, CES og PED.

Torsdag morgen fik et low-pass af en T17 henover Arnborg hytten os til at lade morgenmad være morgenmad, og vi for ud af hytten og stod der og glanede op i himlen med åben mund og polypper og vinkede som besatte til de to i T17eren, som også vinkede tilbage.

Klaus Vang var på Arnborg det meste af tiden, men da han jo er formand for Arnborg Bestyrelsen, havde han nok at lave med det. Men lørdag trådte han til som instruktør og fik fløjet nogle gode ture med et par elever. Den anden Klaus med K, Klaus Juhl, dukkede også op, og han gav bl.a. Bo René en introduktion til strækflyvning i RR, Duo Discusen.

Den faste instruktørstab på sommerlejren, Bent Byskov, Henning Andersen, Claus Elmeros og Ulrik Friis fik omskolet 4 og sendt 2 solo efter en del svedige ture i bagsædet på R2. Når hooden blev lukket og der blev ventet på at spilføreren fik veteranspillet sat i indgreb, gik der som regel en del tid, hvor kropslige væsker piblede frem på både elev og instruktør udløst af den kraftige temperaturstigning i cockpittet. Det blev påskønnet af eleverne, som ved afslutningsmiddagen forærede hver instruktør en lille kurv med lækre detaljer i. Bl.a. en deo-body-spray. Hmmmm. Alle instruktørerne fik heldigvis også tid til at flyve lidt alene.

Alt ialt en rigtig dejlig sommerlejr kun skæmmet af dårlig performance på Arnborg spillet, som havde sit mas med at hive en ASK 21 op i en normal spilstart. Godt vejr, et sæde til alle piloter - dog måtte eleverne stå i kø. Men efter Susannes solo blev køen lidt mindre, og nu når Tina også flyver solo er køen igen skrumpet. God mad - det skal til, ellers... Kirstens kantine serverede god og rigelig dansk aftensmad til alle. Den sidste dag havde hun lavet en forret med noget fisk og skaldyr. Ummm. Masser af flyvning og godt kammeratskab. To af instruktørerne opførte til en morgenbriefing fadæsen: "To gamle sure instruktører hidser sig op over et dårligt spil". De blev dog hurtigt bragt til fornuft igen af Peter Sommerlade, som også var med og som fløj i sin EB29.

Redaktøren har ikke helt styr på hvem der var med på lejren hvornår, men Jürgen var der, og han fik sig en god termiktur og blev bedre til sine højre venstre kurver og kursflyvning. Stine havde taget sin kæmpemæssige hund med. Den har et eller andet besværligt racenavn, men den var meget velopdragen og venlig. Stine fik også luftet L7 i den jyske termik flere gange. Og Kenneth fik et par længere bagsædeture sammen med Bo B. men fik da også selv fløjet lidt i L7. Victor var her og der og alle vegne. Så længe Victor var i nærheden behøvede man ikke at råbe på hjælp, det havde Victor allerede spottet og stod parat. Hans lille Polo var som skabt til at trække K2 på den lille lette transportvogn. Christian Quuade, vores helt nye medlem, blev introduceret til ØSF ved at deltage i sommerlejren. Nogle vil nok mene at det er hård kost, men i så fald var det ikke noget Christian havde problemer med at fordøje. Han var en utrættelig hjælper på startstedet når han ikke fløj, og han sørgede sammen med Stine og Peer for, at startlisten blev ført kompromisløst.

Billeder kommer senere.


12. juli 2014

Tina Stampe fløj solo

I dag var det så Tina Stampes tur til at flyve solo. Hun gennemførte 2 fine solostarter, men så punkterede R2, så den sidste start må vente til vi er tilbage på Kongsted. Men det var en meget glad Tina som modtog sine kammeraters blomsterbuketter og lykønskninger. Det var også en glad instruktør der kunne lykønske sin elev.
Tina med et tilfreds smil på læberne. Instruktøren Ulrik Friis ser mere alvorlig ud. Det er jo seriøst, det her.

Udover denne bedrift, så var vejret så godt, at de fleste på sommerlejren fik sig en termiktur. Susanne havde rigtig fået fløjet sig ind på RK, så efter at have kæmpet en rum tid i en mager termikboble, så gav den endelig pote og hun fik snoet RK op i 1.550 meter og fløj i 1 t 45 min.

Beretning fra sommerlejren er undervejs.


11. juli 2014

Jørgen Hansen flyver varigheds sølvbetingelsen hjem: 5 timer

Fra sommerlejren: I går blev Jørgen Hansen omskolet til klubbens ASW 24WL, og den passer ham så godt, at hans sidste omskolingsflyvning varede 4,5 time. Han sidder godt i den og flyets egenskaber passer ham rigtig godt.

I dag havde han så flyveren helt for sig selv, og han fløj så sølvbetingelsen for varighed hjem: 5 timer. For at være på den sikre side fløj han næsten 6 timer.

Dagens vejr var heller ikke dårligt. Claus Elmeros fløj omkring 300 km, Bo Rene og Klaus Juhl fløj 230 km i Duo Discusen, hvilket også var en introduktion for Bo til strækflyvning. Henning Andersen havde fået tjansen i bagsædet på ASK 21eren, og han gav eleverne flere termikture. Og vi skal ikke glemme Susanne Weidinger, som fløj solo i går, hun blev omskolet til ASK 23. Peter I. og Matti fik også nogle gode termikture i hhv. Astiren og ASW 20en. Og Ulrik Friis vandt Ventusen ved lodtrækningen og fløj en stille og rolig ttur til Århus og retur.

Termikken i Midtjylland var forrygende, hvor variometrene nogle gange gik helt i bund og udsendte bip-bip lyde som sjældent er hørt før. Termikken gik til ca. 1.700 meter, hvor den var højest (lige over Arnborg).


10. juli 2014

Susanne Weidinger solo

Under sommerlejren på Arnborg fløj Susanne Weidinger i dag solo. Efter lidt betænkningstid satte hun sig op alene i R2 og gennemførte tre flotte flyvninger. Bent Byskov var helt eniig med de andre instruktører om, at nu var det på tide.
Susanne med en buket af markens blomster, som hun fik af alle sine klubkammerater. Og den ansvarlige instruktør Bent Byskov.


30. juni 2014

ØSF flytter til Arnborg i uge 28

Der er tilmeldt knap 20 medlemmer til sommerlejren, og alle fly flyttes til Arnborg i uge 28. Karavanen forlader Kongsted efter flyvedagens afslutning søndag den 6. juli, og den vender tilbage den 13. juli ved mørkets frembrud.


18. juni 2014

Bo Simonsen bestod S-certifikat prøven

Bo Simonsen bestod i søndags den praktiske prøve til S-certifikatet, så nu har Bo "pappet" i hus. Nu begynder så den fascinerende del af svæveflyvningen med ture ud over landskabet.


Bo (tv.) lykønskes af S-kontrollant Niels Holck. Hvorfor Niels har fået blomster melder historien ikke noget om.


16. juni 2014

Arbejdslørdag stor succes

Det er blevet en rigtig god tradition med arbejdslørdagene. Lørdag den 14. juni var briefing lokalet fyldt til morgen briefing, og det var kun en trediedel, der skulle ud at flyve, alle andre var mødt op for at give klubben en hånd. Over 30 medlemmer deltog aktivt i arbejdet med at passe på vores facilitetter og ting.

Vi fik ordnet stort set alt på opgavelisten:


11. juni 2014

Intensiv skolingsuge

Eleverne har i denne uge flyvning hver dag. De lange lyse aftner udnyttes, og i tirsdags blev det til 21 starter for 3 elever. Jürgen, Francesco og Victor fik fløjet 7 ture hver med Søren Sarup som instruktør. Hermed et par stemningsbilleder.


Her øves flyvning med solen i ryggen med høj hastighed og utraditionel landingsrunde


Her går dagens næstsidste start


7. juni 2014

Ny terrasse til klubhuset

Nu kan man ikke sige at ØSF er underforsynet med terrasser, idet der findes en glimrende terrasse med formiddags- og middagssol ved klubhusets sydgavl. Her er der i tidens løb drukket hundredvis af liter kaffe og næsten tonsvis af Bagerens kager. Vi har ihvertfald taget et tons på af alle de lækkerier. I den modsatte ende, ved klubhusets nordgavl findes også en terrasse, hvor man samles ved eftermiddags- og aftensolens stråler. Også her er der skyllet meget væske ned med tiden. Men de er for små - de der to terrasser. Der kan ikke stå 120 mennesker og spise og drikke og snakke og spilde tiden på nogen af terrasserne.

Terrassemæssigt kan vi ikke holde stille, vi manglede helt klart en 80 kvm. terrasse til de store grillfester, så en pressionsgruppe satte pres på bestyrelsen, som til sidst gav efter og bevilgede pengene til indkøb af sten, grus mv. Nu er vi så heldige, at Jens Børsting tidligt havde nævnt, at han da godt ville stå for anlæggelsen og Henning A. er indehaver af nogle ret smarte maskiner, som kan grave, vibrere og andet spektakel. Og vores store traktor kan have en stor skovl bagpå.

Og så gik det ellers derudad. Jens fik hjælp af især Henning A., men Søren S., Torsten og Lech og sikkert flere var ivrige bidragydere. I løbet af nul komma fem var terrassen anlagt. Hermed lidt billeder.


Jens var primus motor - og hvilken motor!


Før


Efter


1. juni 2014

Steen Elmgaard tager dagssejr i 18 m klassen

Det går godt for flere af vores piloter til DM. Steen tog i dag en dagssejr og 1.000 points i 18 m klassen, og Mark Bendtsen og Klaus Juhl tog en anden plads i 2-sædet klassen. Og Henrik Breidahl er nu kommet op i et højere gear i Morten Habekosts gamle ASW 15, og forbedrede sin flyvning med at rykke op fra en 11. plads til en 3. pladsen i dag i klub klassen. Peter Eriksen kom ind på en 6. plads, men desværre udelandede Klaus Vang i 15 m klassen, og det vil koste ham nogle placeringer.

Der har ikke været fløjet den 30. og 31. maj.

Link til resultater.


29. maj 2014

Peter Eriksen tager dagssejr i 18 m klassen

Peter Eriksen høster 1000 points for en første plads i 18 m klassen, hvor Steen Elmgaard kommer ind på en anden plads med 971 points. Nu er kampen om DM indledt, og vi har to ØSFer på de to første pladser. Opgaven var en 347 km racing task, som Peter gennemførte med 97,8 km/t og Steen fløj den med 95,9 km/t.

Klaus Vang klarede en 8. plads i 15 m klassen.

I skrivende stund kendes endnu ikke placeringen for Henrik Breidahl i klub klassen. Og resultaterne kendes heller ikke for 2-sædet klasse, hvor vi har Mark Bendtsen og Klaus Juhl i RR, og hvor Morten Habekost sammen med Knud Erik Sørensen også deltager i en Taurus.

Link til resultater.


23. maj 2014

Webcam kører igen

I torsdags installerede Adam Milborg og Ulrik Friis klubbens to nye webcams, og Jan Hebnes skrev senere på dagen noget kode, så billederne kan vises på hjemmesiden. Billederne fornyes hvert andet minut.

I menuen Aktuelt finder du linket til webcam billederne. Der er to billeder i fin kvalitet.


23. maj 2014

Jan Hebnes er nu førsteinstruktør

Jan Hebnes er netop vendt tilbage til ØSF efter en uges instruktørkursus på Arnborg. Dermed er hans uddannelse til førsteinstruktør gennemført og han indgår nu i gruppen af klubbens førsteinstruktører.


16. maj 2014

Sig velkommen til vores nye medlemmer

Vi kan sige velkommen til mange nye medlemmer her ved sæsonens begyndelse. Allan Pedersen er ganske vist ikke ny, men han er tilbage igen som aktiv efter nogle år i de passives rækker.

Men nyindmeldte er Peer Fribo, Francesco Barfoed, Charlotte Uhlott, Jürgen Wochnik og Martin Kruse Olsen. Velkommen. Og ØSFere kan kan læse korte præsentationer af vores nye klubkammerater her.


11. maj 2014

Ove Nesdam på vingerne i 60 år

I år er det 60 år siden en splejset og meget velformuleret fyr mødte op i Havdrup Svæveflyveklub, for med den nydeligste diktion at søge optagelse i klubben for at begynde en nu 60 årig svæveflyverkarriere. Ove Nesdam kan fortælle mange historier fra sin tid i Havdrup og ØSF, og de bliver altid leveret på det nydeligste rigsdansk, hvilket bidrager til at give disse historier en glans af autencitet, så man lissom får en fornemmelse af, at disse røverhistorier kunne være sande. Og det er jo en kunst.

Nå - historierne fejler ikke noget.

Ove Nesdam har været med i ØSF fra starten i 1969. Og han er også aktiv i DASK og sikkert også i mange andre ting. Ove er en aktiv herre i sin bedste alder.

Ove ønskes stort tillyke af ØSF med en reception for klubkammerater, venner og familie torsdag den 29. maj fra kl. 9 - 11.


5. maj 2014

R8 fløj en 800 km FAI trekant

R8 har fundet et nyt hjem i Tyskland hos Frerk, Burkhard og Jonas fra LSV Burgdorf. De holder til på Segelfluggelände Grosses Moor, og lørdag den 3. maj fløj Jonas i R8, som nu er indregistreret som D- KJFJ, en deklareret 800 km FAI trekant i vores gamle LS8-t. Frerk fløj sammen med ham i deres klubs LS8, og Burkhard fløj i klubbens anden LS8, men "kun" 680 km.

Jonas og Frerk var i luften i 9 timer og 30 minutter.

Man kan vel roligt sige, at R8 nu er "fløjet til" af de nye ejere. Og jeg skulle hilse og sige tak, fordi vi havde passet på R8 i den tid vi havde den. De er meget glade for flyveren.

Links til deres flyvninger: Jonas i R8, Frerk i en anden LS8 og samme tur og Burkhard i den tredie LS8.

Vejret var rigtig bagside vejr.


Arkiverne: 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001

Abonner på nyhederne: Rss | E-mail