Nyheder

24. juli 2015

Filip Bojanowski vandt Sun-Air Cup

Med fire dagssejre, en tredie- og en sjetteplads, vandt Filip Bojanowski Sun-Air Cup i suveræn stil. Han indledte konkurrencen med en dagssejr, og førstepladsen i klassementet slap han ikke.

Filip fløj i klubbens nye Ventus 2cxT.


F.v.: Mogens Hoelgaard, Filip Bojanowski, Henrik Jyde (skygger for Poul Kim Larsen), Jens Chr. Pedersen, Jan Hald

Vejrforholdene var meget afvekslende og udfordrende under SAC. I perioder blæste det 20 knob og mere, så man skulle være helt sikker på glidetallet inden slutglidet blev etableret.

Martin Andersen sluttede på en fjerdeplads i Junior DM, som blev afholdt sammen med SAC. Han måtte tage en udelanding på fjerdedagen, som sendte ham fra førstepladsen ned på fjerdepladsen. Desværre blev der ikke mulighed for nogle ordentlige flyvedage, hvor der kunne uddeles max. points, så Martin kunne ikke omsætte sine evner til ret mange points de følgende konkurrencedage.

Claus Elmeros placerede sig ca. midt i SAC feltet.

Mark Bendtsen og Victor Graef i klubbens Duo Discus blev ramt af uheldige omstændigheder, idet Mark måtte forlade konkurrencen af familiemæssige årsager. Victor forsøgte at finde en anden ØSF'er til at flyve Duoen, da han endnu ikke har certifikat. Ingen ØSF'ere havde mulighed for at flyve, så han fik hjælp af Jørgen Arndt fra Jydsk Aerosport. De måtte tage til takke med sidstepladsen, men havde nogle forrygende dage i luften.


15. juli 2015

Filip Bojanowski tog TO dagssejre ved SAC

Martin Andersen tog en dagssejr ved Junior DM

Junior DM og SAC er i fuld gang med to gyldige dage, og i dag tog Martin i L7 en dagssejr og lagde sig i spidsen for konkurrencen. Sidste års vinder, Frederik Nøddelund, er ikke kommet så godt fra start og ligger på en samlet 7. plads, men andre unge svæveflyvere bider Martin i haserne: Hans Chr. Bertelsen fra Århus og Dennis Høj fra Holstebro flyver også stærkt.

Der er 8 dage tilbage, så meget kan ske endnu, men vi krydser fingre for Martin og Filip.

Nu skal vi ikke glemme de andre ØSFer, for Filip Bojanowski i 2B vandt de to første dage i SAC klasse. Han har førertrøjen på i SAC klassen og i Åben klasse. Mark Bendtsen og Victor Graef deltager i RR, men de kom slet ikke ud på opgaven i dag. Claus Elmeros deltager også i sin YF og har indtaget en placering midt i feltet.

Sun-Air Cup 2015.


7. juni 2015

Arbejdslørdag og sankthans fest

Lørdag d. 20 juni er der arbejdslørdag i klubben. Til dem som ikke har deltaget før, mødes vi kl. 9.30 til briefing hvor arbejdsopgaverne fordeles, bestyrelsen sørger for der forinden er en liste over opgaver der skal ordnes. Hen på eftermiddagen når de fleste opgaver er løst plejer der at være mulighed for skoleflyvning, men dette afhænger jo af vejret. Der er en forventning om aktive medlemmer (folk der benytter klubbens fly ligegyldigt om man er elev eller S-pilot) deltager i en ud af to arbejdslørdage. Hvis du ikke har mulighed for at deltage har du muligheden i August også. Dagen afsluttes med sankthans fest og bålafbrænding som vi plejer.

Vel mødt!


24. maj 2015

Steen Elmgaard danmarksmester i 18 meter klassen


Steen med guldmedalje og pokal. Bag fotografen står
50 klubmedlemmer som lige har råbt hurra og klappet

Så skete det igen: Steen genvandt sit danmarksmesterskab fra 2006 i 18 meter klassen. I år stillede han op i ØSFs nye klubfly, Ventus 2cxT.

Øst-Sjællands Flyveklub slog sin status fast som en af landets absolut bedste flyveklubber, da Steen Elmgaard 24. maj vandt danmarksmesterskabet i svæveflyvning i den store og svære 18-meter klasse. Og ikke nok med det, så tog flyveklubbens Peter Eriksen bronze i samme klasse, mens Henrik Breidahl tog bronze i klubklassen. I alt deltog 54 fly i DM 2015.

Lige til det sidste var der spænding om topplaceringerne ved årets danmarksmesterskaber i svæveflyvning. Steen Elmgaard lå indtil næstsidste flyvedag på en 2. plads, men formåede med sublim flyvning under meget udfordrende flyveforhold og hård konkurrence at avancere til 1. pladsen, som han holdt fast i på konkurrencens 10. og sidste flyvedag.

Netop de meget svære vejrforhold gør DM-guldet ekstra værdifuldt, fortæller en glad Steen Elmgaard:

- Vi har fløjet under meget udfordrende vejrforhold med svag termik (opdrift, red.) og mange skyer. Vejret udviklede sig alle dage anderledes end meteorologerne forudsagde, og flere flyvedage måtte aflyses. Det har krævet 110% koncentration alle dage, så jeg er en smule træt nu, fortæller danmarksmesteren med et smil og fortsætter:
- Jeg skal ærligt indrømme, at der var lidt sommerfugle i maven inden sidste flyvning. Der var kun få point ned til sidste års danmarksmester på 2. pladsen, så der var ikke plads til fejldisponeringer. Heldigvis udviklede flyvningen og vejret sig til min fordel, så det var nok til at holde den samlede 1. plads.


ØSF’s Søren Sarup og Klaus Juhl fik en 6. plads i den 2-sædede klasse, mens Klaus Vang, der viste sit høje niveau ved at tage en dagssejr undervejs, endte på en 11. plads i 15-meter klassen.
Steen i klubbens Ventus 2cxT, 2B. Steen fløj dette mesterskab med stor sikkerhed i toppen af placeringerne alle konkurrencedage med tre anden pladser og to trediepladser.


20. maj 2015

DM 2015

Fra Kr. Himmelfartsdag til Pinse søndag afvikles DM for klub-, standard-, 15 meter, 18 meter og to-sædet klasserne på Svæveflyvecenter Arnborg.

Fra ØSF deltager Henrik Breidahl i klubklassen i en Cirrus 75 (E1), Klaus Vang i 15 meter klassen i en LS6 (YF), i 18 meter klassen Peter Eriksen i en ASG 29e (PE), Steen Elmgaard deltager i en Ventus 2cxT og i 2-sædet klassen deltager Søren Sarup og Klaus Juhl i Duo Discus T (RR).

Der er indtil nu – 20. maj – gennemført 3 konkurrencedage, og vores klubkammerater klarer sig egentlig rigtig godt.

I klubklassen besætter Henrik en samlet 3. plads af 12 deltagere, Klaus Vang indtager 6. pladsen af 14 deltagere, Steen Elmgaard ligger nr. 2 og Peter Eriksen ligger nr. 4 af 11 deltagere. I to-sædet klassen indtager Søren og Klaus en 4. plads af 7 efter en rigtig god flyvning i dag.

Kig selv videre på DMs hjemmeside.


Henrik lander efter dagens arealopgave


Peter lander


Steen lander

Der har ellers været ansatser til Arnborg kuller på grund af de mange "hviledage", som giver sig de mærkeligste udtryk. Fx stjal Søren Sarup lille Sigrids cykel for at lege "jeg vil trækkes af den stooore cykel". Sigrids far, Steen, deltog i løjerne men måtte pænt indkassere et misbilligende blik fra datteren.


Der er koblet og Søren er klar. Trækdyret træder pedalerne an, hvis han ellers kan finde dem. Sigrid er IKKE tilfreds! Michael Munkbøl står og tænker sit.


Hal tot. Sigrid er slet ikke tilfreds.


Kør ind, kør ind, kør ind. Problemet for Søren er nok, at han vil styre med både hænder og fødder. Det går altså ikke.


8. maj 2015

Adam Milborg S-pilot - Niels Holck 100 S-prøver

På denne flotte fredag eftermiddag aflagde Adam Milborg sin S-prøve. Efter lidt "opvarmning" på R2 med Søren Sarup, fløj Adam med S-kontrollant Niels Holck to starter på R2 (to-sædet skoleflyver) og derefter fløj Adam 2 starter alene på RK (et-sædet skoleflyver).

Alt gik fint. Denne S-prøve må være lidt speciel for Niels Holck i det det er S-prøve nr. 100.

Stort tillykke til Adam og tak til Niels Holck for altid at være der til at tage S-prøve med flyveskolens elever.


Det obligatoriske S-prøve billede med Adam Milborg (tv.) og S-kontrollant Niels Holck (th.)

19. april 2015

Francesco solo

En fantastisk weekend kulminerede med en solo: Francesco Barfoed kunne søndag for første gang starte alene i ASK 21eren, R2. Efter de obligatoriske simulerede wirebrud sendte instruktør Jens Børsting Francesco afsted alene. Bagefter modtog Francesco sine kammeraters lykønskninger med hvad der nu kunne plukkes af markens blomster. Stort tillykke.

Poul Smed har i årevis trofast vedligeholdt det gamle spil Jochum, uden at nogen troede der nogensinde blev brug for det. Men det gjorde der lørdag. Dagen med det forrygende vejr. Det store spil PONI fik en defekt, som ikke kunne laves lige med det samme, så mens Niels Holck og Jørgen Hansen gik i kødet på PONI, blev Jochum støvet af, fik frisk luft i dækkene og livgivende strøm i batteriet, og så virkede det bare. Og for at det ikke skulle være løgn, var det de to veteraner, Ove Nesdam og Arne Gammeltoft, der havde spiltjansen, og de fik bare starterne til at køre som en leg, som fod i hose, det var den rene svir.

PONI var klar igen efter noget svejsen mm. over middag.

Lørdag var der termik for alle til 1.600 meter, som gav mulighed for at flyve lange opgaver. Og Sonni Jakobsen, som for nylig blev omskolet til LS4, blev her i weekenden omskolet til Ka-8. Nu skal han prøve, hvordan det var at svæveflyve længe inden hans mor blev født. Stort tillykke til Sonni.


Francesco Barfoed med et tilfreds smil efter soloflyvningen. Siddende bagved smiler Jens Børsting ikke mindre tilfreds med den dygtige elev


Man må tænke sig til hurraråbene. Årets første solo. Tillykke til Francesco.


Spillet Jochum. Gammelt men utrolig pålideligt og i stand til at trække de tosædede op med fuld skrue. Og selvfølgelig har Poul Smed forsynet spillet med tøjsnor og iøvrigt holdet det i excellent god stand


Ove Nesdam ser lidt bekymret ud, men det var der ingen grund til. Han kørte spillet med indføling og ekvilibrisme


06. april 2015

Sonni Jakobsen bestod S-certifikat prøven

Sonni fik sit S-certifikat i dag, og det er dermed det første S i år.

Niels Holck aflagde prøven og alt gik fint.01. april 2015

Nyt klubfly udfordrer pladsen i hangaren

Klubbens formand er både overrasket og glad - men også bekymret for pladsen i hangaren! Flyveklubben får nemlig helt uventet nyt fly i hangaren denne sommer. Flyet, som formanden enerådigt har valgt at købe til klubben, er en ASG 32 MI (med selvstarter)!

Forklaring på at dette kan lade sig gøre, har formanden været tvunget til at holde hemmeligt indtil i dag - præcist et år efter Søren fik besked om en enestående arv fra ganske uventet side.

Søren Sarup har deltaget i en stor international undersøgelse under EGU, med fokus på at afdække de psykosociale dynamikker i flyveklubber og bestyrelser. Arbejdet har været omfattende og har stået på i hele hans formandsperiode. Den tidligere bestyrelse viste sig at være et særdeles velegnet objekt til sådanne studier. Det er i forbindelse med studiet, at Søren har fået stor ros for sine evner som formand for ØSF og er blevet valgt som arving til en af studiets hovedmænd.

I følgegruppen til studiet indgik nemlig en stor mæcén, pilot, forsker og PhD, Aphriluis Phriomus, og det er netop formandens tætte samarbejde med ham, der har betydet, at han har testamenteret klubben, repræsenteret ved formanden, en kontant arv, båndlagt til indkøb af et fremtidssikret klubfly - som Søren selv har valgt skal være en ASG 32 MI. Flyet forventes leveret til juli 2015!


Fra juli kan ØSFere trække lod på en ASG 32 MI, som bliver leveret lige før sommerlejren begynder. Flyet vil være udstyret med det ypperste: LX Zeus 5.5 IGC i såvel forsæde som bagsæde, fastmonteret iltapparat og lædersæder. Og selvfølgelig i en Cobra vogn med stabilisator.


25. marts 2015

Besøg fra Druestrup Friskole

Onsdag den 25. marts fik ØSF besøg af 5 skoledrenge fra 4. og 5. klasse fra Druestrup Friskole. Drengene var i færd med et forskerprojekt om flyvemaskiner, og spurgte om de ikke måtte besøge ØSF. Og selvfølgelig måtte de det.

Først blev de bænket i briefinglokalet, og fik nogle lektioner i meteorologi og aerodynamik af instruktør Ulrik Friis. Nu er det imidlertid meget lang tid siden Ulrik har undervist 11-12 årige, så om han ramte plet med sin undervisning må tiden vise.

Men et besøg i en flyveklub skal jo gerne afsluttes med en flyvetur, og alle drengene fik en tur i bagsædet på klubbens skoleflyver, en AS K21, OY-XKO. I daglig tale kaldet R2.

Desværre var sigtbarheden ikke den bedste, men flere af drengene kunne dog få øje på Dalby nord for flyvepladsen. Alle drengene fik mulighed for at styre lidt, de skulle holde farten, og det var de faktisk ret gode til. Der blev også demonstreret G-påvirkning og stall. I spilstarten kom flyet op i 500 meters højde, som er det samme som 1.700 ft.

Det var en kold dag, men drengene var hårdføre og holdt ventetiden ud.


Fra venstre: Jamie, Christian H., Ulrik (ikke skoledreng), Christian B., Thobias og på knæ: Anders. Der var endnu en dreng i gruppen, Noah, som desværre ikke kunne komme. Han må have sin flyvetur til gode.


21. marts 2015

I regn og blæst blev sæson 2015 sat i gang i ØSF

Niels Holck og co. har lavet et stort arbejde med at istandsætte startvognen. Ny vinduer, nyt betræk, maling inde og ude. Der er lagt mange timer i istandsættelsen, og flot er den da også blevet.

Og nu skulle den så have et navn. Den skal hedde Røde Erik. Røde kan vi godt forstå, men Erik? Nå, det er for sent nu, for nu hedder den Røde Erik idet formanden døbte den ved at smadre en helt uåbnet og autentisk og af kassereren fremskaffet øl med navnet Red Eric ind mod vognen lige før vindposen blev hejst.

Formand Søren Sarup lovede kraftig termik i 2015, det skal han jo som formand, og vi skal nok lade være med at råbe løftebrud efter ham, hvis det ikke passer. Men mon ikke det kommer til at passe, nu når vi får lidt mere global opvarmning i Kongsted og omegn?

Let silende regn og tiltagende blæst fra NØ akompagnerede såvel startvognsdåben, vindposehejsningen som formandens tale. Så vi fortrak ind i hangaren, hvor der var plads nok til at samle flyene. Rotax Falken var netop færdig på værkstedet, så den blev også samlet. Nu er flyveklubben klar når vejret bliver bedre.
Søren Sarup slynger med stor kraft og præcision en flaske Red Eric øl ind mod startvognen, så flasken går i stykker, glasskårene fyger og øllet går til spilde. Men nu er den flot renoverede startvogn døbt: Røde Erik.


10. marts 2015

Sæsonstart 2015

I år begynder sæsonen den 21. marts kl. 9, hvor vi mødes til fælles ØSF morgenbord, og bagefter skal den nye vindpose op og flyve. Formanden vil nok sige et par ord efter vindposen har foldet sig ud.

Inden vi kan begynde at samle flyene og stille dem i hangar skal den lige tømmes for borde, bænke, trampolin o.lign., for slet ikke at tale om de mange campingvogne, der igen skal ud og rulle.

Er vejret godt og banen tør begynder vi med de første PFT flyvninger. Men husk at du først skal have skrevet for den teoretiske del inden du flyver den praktiske PFT.


01. marts 2015

Generalforsamling 2015

Før generalforsamlingen blev indledt, blev ØSFs æresmedlem, Poul Smed, hædret med tildelingen af danske svæveflyveres højeste æresbevisning, som gives for en særlig fortjenstfuld indsats for dansk svæveflyvning: Göta Pokalen.

På DSvUs repræsentantskabs møde, som blev afholdt dagen før ØSFs generalforsamling, modtog ØSFs formand, Søren Sarup, pokalen på Pouls vegne. Og Poul fik overrakt pokalen af Søren foran alle sine klubkammerater, som gav Poul et stående og langvarigt bifald.

Det vil kræve rigtig meget plads at beskrive, hvor meget Poul har betydet for ØSF. Og Pouls indsats har ikke alene omfattet ØSF, men han har også på landsplan sat nogle vigtige aftryk.

Stort tillykke til Poul med en meget fortjent hædersbevisning.


Poul Smed har netop modtaget Göta Pokalen af Søren Sarup. Alle klubkammerater gav Poul en stående applaus.

Ellers var der ingen overraskelser til medlemmerne på ØSFs årlige ordinære generalforsamling. Formand Søren Sarup sagde i sin beretning, at det forløb der havde været i 2014 med udskiftning af to fly og køb af et nyt fly ikke tidligere er set i klubbens historie. Han var overbevist om, at disse fornyelser i flyparken ville medføre flere og bedre flyve oplevelser for medlemmerne.

Klubben har en rigtig god økonomi, som er blevet styret med fast hånd af Ulrik Eilert.

I det sportslige luftrum har der været rigtig mange fine resultater af ØSFs piloter. To af dem har deltaget i VM, og mange flere i DM, Sun Air Cup og SM. Og vi har en fremadstormende junior, som blev nummer 3 til Junior DM. ØSF tog en tredieplads i Termik-Ligaens første division. ØSF har klaret sig ganske godt i konkurrencerne i 2014, men det har vi jo også tradition for.


Niels Holck modtog 40 års nålen og Svend Roed og Niels Albertsen modtog begge 25 års nålen

Der skete en beskeden udskiftning i bestyrelsen, Ulrik Friis og Bo Bram trådte ud, og i stedet blev Bo Simonsen og Adam Milborg valgt. Bestyrelsen har konstitueret sig med Søren Sarup som formand, Adam Milborg som næstformand og ansvarlig for jordmateriel, Ulrik Eilert som kasserer, Jesper Thomsen som sekretær, og Bo Simonsen og Kenneth Beck er bestyrelsesmedlemmer, hvor Kenneth får ansvaret for flymateriellet. Steen Elmgaard blev valgt som suppleant.


Den ny bestyelse: (fv.) Bo Simonsen, Adam Milborg, Ulrik Eilert, Søren Sarup, Jesper Thomsen, Steen Elmgaard


03. februar 2015

PFT teori 2015

Er det tæt på 24 mdr. siden du sidst tog PFT, så skal du tage det nu. Spørgsmålene ligger på medlemssiderne. Og undervisningen finder sted:


Kom til tiden og nyd en aften i dine kammeraters selskab, mens vi beskæftiger os med det, vi holder rigtig meget af.

12. januar 2015

En ildsjæl er gået bort

Det er med stor sorg vi har fået meddelelsen om, at Kaj Sarup døde mandag den 12. januar 2015 efter længere tids sygdom, 77 år gammel. Kaj sov stille ind omgivet af sin hustru og sine to børn.


Kaj bisættes tirsdag den 20. januar kl. 12 fra Slangerup Kirke

Kaj begyndte at svæveflyve i påsken 1968 i Havdrup Svæveflyveklub, og han var en af dem, der oplevede etableringen af ØSF i 1969. Det var en stor sorg for ham, da han måtte erkende, at han ikke længere kunne beholde sin medical pga. sygdom, men han fortsatte dog som bagsædepilot, så længe han kunne. Og han havde naturligvis variometerlyden, som ringetone på sin telefon.

Kaj var en af de solide støtter for klubben, man altid kunne regne med. Han var en af Tordenskjolds soldater, og han var kendt for altid at være meget omhyggelig med, hvad han lavede. Han var medlem af bestyrelsen i to længere perioder, hvor han fungerede som sekretær.

Kaj efterlader sig hustru og to voksne børn, hvor sønnen, Søren Sarup, i dag er klubbens formand.

Æret være Kaj Sarups minde.


Arkiverne: 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001

Abonner på nyhederne: Rss | E-mail